Saturday, August 17, 2013
KEK OMBAK RINDU enak dinikmati bersama minuman panas di waktu petang.
KEK OMBAK RINDU
rujukan : Majalah RASA Mac 2013
Bahan-bahan :
300 gm tepung naik sendiri
200 gm gula kastor
250 gm mentega
100 gm serbuk Oreo
100 ml susu cair
5 biji telur (B)
2 tbsp susu pekat manis
1 tsp esen vanilla
1 tsp ovalette
Pewarna biru, merah jambu & oren secukupnya
Loyang : 8 inci, digris & dialas dengan baking paper
Cara Membuat :
1. Putar mentega, gula kastor dan ovalette sehingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus diputar.
3. Seterusnya masukkan tepung naik sendiri, esen vanilla, susu pekat dan susu cair. Gaul sebati.
4. Setelah itu, bahagikan adunan kepada tiga (3) bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian.
5. Sediakan loyang, tuangkan adunan biru dan taburkan lapisan serbuk Oreo.
6. Kemudian tuangkan pula adunan merah jambu dan taburkan serbuk Oreo.
7. Seterusnya tuangkan adunan oren. Ratakan. Tutupkan loyang dengan aluminium foil.
8. Akhir sekali, kukus kek selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek masak sempurna.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment