Tuesday, November 5, 2013
CHOCOLATE CHEDDAR CHIFFON CAKE
CHOCOLATE CHEDDAR CHIFFON CAKE
Oleh : mybakingworkshop
dicuba : zaralovebaking - sangat moist & sedap, tq
Bahan A :
4 biji kuning telur gred A
70 ml susu segar
45 ml air
80 ml minyak jagung
1/4 tsp garam
80 gm gula kastor
135 gm tepung gandum )
15 gm serbuk koko ) diayak bersama
1 tsp baking powder )
Bahan B :
50 gm parutan keju cheddar
Bahan C :
4 biji putih telur
60 gm gula kastor
1/8 tsp cream of tartar
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci. Tidak perlu digris.
2. Di dalam mangkuk besar, satukan kesemua bahan A. Gaul sebati dan masukkan bahan B, gaul rata.
3. Pukul bahan C hingga kembang dan bertanduk (stiff). Kaup balikkan dengan adunan A+B tadi hingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan. Bakar selama 40 minit hingga masak sempurna.
5. Segera di terbalikkan loyang bila kek sudah masak. Sejukkan baru dikeluarkan dari acuan.
Labels:
Chiffon cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment