Wednesday, November 27, 2013
PAF SARDIN
PAF SARDIN
Sumber : buku resipi - Norzailina Nordin
dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
400 gm pastri paf
1 biji kuning telur (bahan glis)
Bahan Inti :
2 tbsp minyak masak
1 biji bawang besar - didadu
2 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih ) - dicincang halus
1 tsp pes cili
1 tsp rempah kari
300 gm sardin - dilecek
3 tangkai daun bawang - dihiris halus
Garam secukupnya
Cara-cara :
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga berbau.
2. Masukkan pes cili dan rempah kari.
3. Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4. Campurkan sardin lecek dan garam secukup rasa.
5. Bubuh daun bawang dan digaul rata. Sejukkan.
6. Canai paf pastri dan potong dua. Potong dari kiri ke kanan menjadi 6 keping.
7. Sudukan bahan inti (sardin) di tengahnya. Letak sedikit air di sekeliling pastri.
8. Angkat bahagian hujung pastri. Lipat menjadi dua dan tekan keliling supaya kemas.
9. Tekan dengan hujung garpu untuk membentuk jalur kemas. Susun atas tin pembakar berlenser marjerin.
10. Sapu kuning telur di permukaan pastri. Buat torehan dengan hujung pisau. Bakar pada suhu 200'C selama 35-30 minit atau hingga keperangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment