KEK PISANG

Thursday, November 21, 2013

POPIA TELUR HANCUR










POPIA TELUR HANCUR




Sumber   :    Majalah RASA Nov. 2013  -  Chef Amer
dicuba     :    zaralovebaking  (sangat sedap & rangup)



Bahan-bahan :

 20   keping    kulit popia
   4   batang    jejari ketam  -  dihiris panjang
1/2   biji          bawang besar  -  dicincang
   1   tangkai    cili merah  -  dicincang
   3   biji           telur
1/3   tbsp         lada hitam  -  ditumbuk kasar
Serbuk perasa secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis & menggoreng


Cara Memasak :

1.   Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan cili merah hingga naik bau.  Kacau rata.
2.   Kemudian masukkan telur dan kacau hingga rata.
3.   Seterusnya, masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam secukupnya.
4.   Kacau sebati hingga telur berketul-ketul.
5.   Setelah telur hancur masak, sejukkan seketika dan sudukan di atas sekeping kulit popia.
6.   Kemudian letakkan hirisan jejari ketam di atasnya.  Gulung dengan kemas dan lekatkan hujung popia dengan bancuhan tepung gandum/putih telur.
7.   Akhir sekali, goreng popia hingga kuning keemasan.  Angkat dan tos.  Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.

No comments:

Post a Comment