Thursday, November 21, 2013
POPIA TELUR HANCUR
POPIA TELUR HANCUR
Sumber : Majalah RASA Nov. 2013 - Chef Amer
dicuba : zaralovebaking (sangat sedap & rangup)
Bahan-bahan :
20 keping kulit popia
4 batang jejari ketam - dihiris panjang
1/2 biji bawang besar - dicincang
1 tangkai cili merah - dicincang
3 biji telur
1/3 tbsp lada hitam - ditumbuk kasar
Serbuk perasa secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis & menggoreng
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan cili merah hingga naik bau. Kacau rata.
2. Kemudian masukkan telur dan kacau hingga rata.
3. Seterusnya, masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam secukupnya.
4. Kacau sebati hingga telur berketul-ketul.
5. Setelah telur hancur masak, sejukkan seketika dan sudukan di atas sekeping kulit popia.
6. Kemudian letakkan hirisan jejari ketam di atasnya. Gulung dengan kemas dan lekatkan hujung popia dengan bancuhan tepung gandum/putih telur.
7. Akhir sekali, goreng popia hingga kuning keemasan. Angkat dan tos. Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment