Tuesday, November 5, 2013
KEK SPAN MARBLE
KEK SPAN MARBLE
Oleh : zaralovebaking
Bahan-bahan :
400 gm tepung sponge cake mix (diayak)
5 biji telur gred A
80 ml air
1 tsp esen vanilla
80 gm mentega - dicairkan
2 tbsp serbuk koko - diayak
1 tsp chocolate emulco
Pewarna hijau secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Sediakan acan bersaiz 9 inci yang digris mentega dan dialas dengan kertas minyak Ketepikan.
2. Masukkan tepung sponge mix ke dalam mangkuk adunan. Tambahkan air dan masukkan telur satu demi satu sambil diputar selama 4 minit hingga kembang dan gebu.
3. Bila adunan dah kembang dan gebu, masukkan esen vanilla dan mentega cair perlahan-lahan sambil diputar dengan kelajuan rendah selama 1 minit hingga ringan dan kembang.
4. Ambil anggaran 2 senduk adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk lain dan tambahkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. Kacau rata.
5. Masukkan adunan hijau berselang-seli dengan adunan koko ke dalam loyang. Ambil pisau atau lidi sate dan corakkan bentuk marble.
6. Bakar pada suhu 180'C selama 45 - 50 minit atau hingga masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment