Thursday, November 21, 2013
KEK PISANG
KEK PISANG
Sumber : Majalah Sedap Dis. 2013
dicuba : zaralovebaking (enak & moist)
Bahan-bahan :
225 gm marjerin
250 gm gula kastor
200 gm pisang emas atau berangan - kisar halus
5 biji telur 'B'
300 gm tepung gandum
1 tbsp serbuk penaik
125 ml susu cair
50 gm ceri merah - dipotong
50 gm ceri hijau - dipotong
50 gm kismis - setiap biji dipotong 2
Cara membuat :
1. Pukul marjerin dan gula selama 7 minit hingga lembut. Masukkan pisang kisar. Pukul rata.
2. Masukkan telur satu demi satu berselang seli dengan sebahagian tepung sambil diayak dan dipukul rata.
3. Masukkan baki tepung dan serbuk penaik sambil diayak berselang seli dengan susu cair. Gaul rata.
4. Masukkan ceri merah, ceri hijau dan kismis. Kacau rata dan sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci yang dialas kertas minyak.
6. Bakar pada suhu 170'C selama 50 minit atau hingga masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
dah lama kak ruby tak wat....terasa pula nak mkn
ReplyDeletesilakan wat kak ruby...
ReplyDelete