KEK PISANG

Thursday, January 9, 2014

APAM MEKAR











APAM MEKAR

Oleh  :  sweetlillykitchen/Hanieliza




Bahan-bahan :

200   gm   gula kastor
    2   biji   telur 'B'
    1   tsp   esen vanilla
200   ml    susu segar
300   gm   tepung gandum
    1   tsp   ovallate
Pewarna pilihan
Cawan Kertas secukupnya


Cara-cara :

1.   Panaskan kukusan.
2.   Pukul gula kastor dan telur hingga kembang dan gebu.
3.   Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4.   Masukkan tepung, susu segar dan ovallate.  Pukul lagi hingga gebu.
5.   Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna pilihan pada setiap adunan.  Gaul sebati.
6.   Masukkan adunan ke dalam piping bag bagi setiap warna yang berlainan.
7.   Picitkan serba sedikit setiap adunan berwarna ke dalam cawan kertas yang di letak di dalam acuan apam.
8.   Kukuskan selama 15 minit dengan api besar untuk mendapatkan apam yang merekah.

No comments:

Post a Comment