Sunday, January 26, 2014
BISKUT LIDAH KUCING COKLAT
BISKUT LIDAH KUCING COKLAT
Oleh : Citarasawan
Bahan-bahan :
250 gm mentega
170 gm gula kastor
100 ml putih telur
170 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm serbuk koko
1/4 tsp emplex
1 tsp chocolate emulco
1 tsp coffee emulco (optional)
Hiasan : croquant secukupnya
Cara-cara :
Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko dan emplex. Kaupbalik dengan spatula hingga rata dan akhir sekali masukkan chocolate emulco dan coffee emulco (jika guna), gaul hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Picitkan memanjang ke dalam loyang lidah kucing yang telah digriskan dengan sedikit mentega. Taburkan dengan sedikit croquant di atasnya.
Bakar selama 15 minit di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 150'C.
Labels:
Biskut/Cookies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalamualaikum...
ReplyDeletenampak sedap & menarik...resepi pun nampak mudah jer..
memang tersangatlah mudah add syuhada....
ReplyDelete