sebelum dihias
selepas dihias
CHOCOLATE VANILLA CUPCAKES
Sumber : Azie Kitchen/emiliaputeri
Bahan-bahan :
3/4 cawan mentega (170 gm) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 tsp garam
2 tsp serbuk koko
1 3/4 cawan gula kastor
3 tsp esen vanilla
1 1/4 cawan susu segar
2 1/2 tsp baking powder
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C.
2. Satukan dan ayak bersama tepung, garam, serbuk koko dan baking powder.
3. Putar mentega dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati.
4. Masukkan telur satu demi satu dan esen vanilla sambil terus diputar sebati.
5. Masukkan tepung dan susu segar berselang-seli hingga habis, kacau sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit atau hingga masak.
7. Hiaskan dengan buttercream pilihan.
Krim Mentega :
150 gm mentega
350 gm krimwell
180 gm golden syrup/susu krimer pekat manis
3 tbsp gula aising
Cara-cara :
Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit. Masukkan golden syrup/susu krimer pekat manis dan gula aising. Pukul lagi hingga sebati. Letakkan sedikit pewarna pilihan. Siap untuk diguna.
No comments:
Post a Comment