sebelum letak toping
selepas diletak toping yg. simple
KEK PAUN COKLAT KEJU
Sumber : buku 'Hidangan Berkeju' - Noraini Zakaria
Bahan-bahan :
110 gm krim keju
170 gm mentega
250 gm gula kastor
3 biji telur 'A'
180 gm tepung gandum *
1 tsp serbuk penaik *
20 gm serbuk koko * ( * diayak bersama)
100 gm susu segar
1 tsp esen vanilla
Acuan : 8 inci - digris & dilapik kertas minyak
Cara membuat :
1. Satukan krim keju, mentega dan gula. Putar hingga kembang dan berkrim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan bahan ayak sedikit-sedikit ke dalam adunan telur tadi berselang-seli dengan susu. Gaul sebati.
4. Tuangkan ke dalam acuan. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180'C selama 15 minit. Bakar kek selama 1 jam hingga masak. Setelah kek sejuk, bolehlah dituang dengan ganache coklat untuk hiasan.
Ganache Coklat :
500 gm coklat masakan
300 gm krim putar UHT/susu UHT/susu segar
30 gm mentega
Cara membuat :
1. Panaskan krim atau susu dalam periuk kecil hingga hampir mendidih. Padamkan api.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk berisi coklat masakan yang telah dicincang halus. Kacau hingga coklat cair. Masukkan mentega dan kacau sebati.
3. Sejukkan ganache ini selama 1 jam atau lebih hingga ia agak pekat dan boleh menyalut kek. Jika anda mahu coklat cepat pekat, masukkan periuk berisi coklat tadi ke dalam peti sejuk. Keluarkan apabila ia sudah agak pekat dan sesuai digunakan.
No comments:
Post a Comment