Monday, January 20, 2014
CRANBERRY POUND CAKE
CRANBERRY POUND CAKE
Oleh : tiffinbiru - CMG
Bahan-bahan :
180 gm mentega
220 gm tepung self-raising
100 ml susu segar
140 gm gula kastor
2 biji telur gred 'A'
1 tsp esen vanilla/butter vanilla
50 gm cranberry kering
sedikit badam cincang untuk hiasan
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C. Lenser acuan bersaiz 8 inci - bulat/persegi. Gaul cranberry dengan tepung hingga rata. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula hingga putih berkrim, masukkan telur satu demi satu dan putar hingga kembang. Masukkan vanilla dan putar sebati. Masukkan tepung + cranberry berselang-seli dengan susu hingga habis, putar rata.
3. Tuangkan ke dalam acuan, taburkan badam cincang di atasnya. Bakar selama 45-50 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.
TIPS : Jika tiada tepung self-raising gantikan dengan tepung gandum, sukatan sama cuma tambah 1 tsp penuh baking powder, gaul rata dan ayakkan 3 kali sebelum diguna.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya akak tengok kek tu Zara... rajin betul membaking ye :)
ReplyDelete