Monday, January 6, 2014
TAT KEJU OREN
TAT KEJU OREN
Sumber : buku 'Hidangan Berkeju' - Noraini Zakaria
Bahan Pastri :
250 gm mentega
100 gm gula kastor
1 biji telur gred 'B'
450 gm tepung gandum
2 tsp air sejuk dari peti sejuk
1 tsp esen vanilla
Inti Keju :
250 gm keju krim
50 gm mentega
60 gm gula kastor
1 biji telur gred 'B'
200 gm inti oren
Cara Penyediaan :
1. Pastri : Putar mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur, esen vanilla dan air. Putar lagi hingga adunan berkrim.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga menjadi doh.
3. Tekan sedikit doh ke dalam acuan tat, cucuk dasarnya dengan garpu dan bakar 20 minit pada suhu 170'C hingga hampir masak.
4. Inti : Putar keju, mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu. Masukkan telur dan putar lagi hingga sebati.
5. Paipkan sedikit inti oren ke dalam kulit tat kemudian paipkan adunan keju menutupi inti oren tadi hingga hampir penuh.
6. Sudukan sedikit inti oren di atas tat keju ini (atau lorek untuk corak seperti dalam gambar). Bakar semula selama 15-20 minit hingga kekuningan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment