KEK PISANG

Monday, January 6, 2014

KRIM PUFF








KRIM PUFF



Sumber  :   Chef Asma - Majalah RASA 2007




Bahan Krim Puff :

Bahan A :

500  ml    air/susu segar
200  gm   mentega
 1/2  tsp   garam
    1  tsp   gula kastor


Bahan B :

250  gm   tepung gandum
 3/4  tsp   baking powder


Bahan C :

    6   biji   telur gred 'A'


Bahan Inti :

500  ml    susu segar
    2  biji   telur 'B'
100  gm   gula kastor
 1/2  tsp   esen vanilla
  25  gm   tepung kastad
  30  gm   tepung jagung


Cara Penyediaan :

1.   Untuk membuat inti :  masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.  Kacau sebati.
2.   Kacau di atas api sederhana hingga pekat.
3.   Sejukkan inti sebelum dimasukkan ke dalam krim puff.
4.   Untuk membuat krim puff :  panaskan kesemua bahan A hingga mendidih.
5.   Masukkan bahan B dan kacau hingga tidak melekat di periuk.
6.   Biarkan adunan sejuk seketika.  Apabila adunan suam, masukkan telur satu demi satu dan putar sebati.
7.   Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan picitkan adunan ke atas dulang pembakar  yang telah digris.  Bakar pada suhu 200'C selama 15-20 minit atau hingga kelihatan keperangan.
8.   Apabila masak, sejukkan dan potong.  Masukkan inti dan hiaskan ikut citarasa.

No comments:

Post a Comment