KEK PISANG

Sunday, September 25, 2016

EGGLESS BANANA CAKE










EGGLESS BANANA CAKE
sumber  :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

300  gm  pisang masak ranum
180  gm  tepung gandum
    1  sudu teh  baking powder
 1/2  sudu teh  baking soda
100  gm  gula kastor
160  ml  minyak sayur
    1  sudu teh  esen vanilla
Hirisan badam atau chocolate chips secukupnya


Cara-Cara :

1.  Lenyek pisang, masukkan gula dan minyak.  Kacau rata sehingga gula larut.

2.  Ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda.

3.  Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit ke dalam bahan basah dan kacau dengan spatula sehingga sebati.

4.  Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 4 inci x 8 inci yang disapu mentega dan dilapik dengan kertas minyak.  Taburkan dengan hirisan badam atau chocolate chips atau kedua-duanya sekali (jika suka).

5.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 40-50 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

6.  Setelah masak, sejukkan dan bolehlah dipotong untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment