KEK PISANG

Wednesday, September 28, 2016

PENGAT KELEDEK








PENGAT KELEDEK
sumber  :   Myresipi.com...





Bahan-Bahan :

   3  biji  keledek  -  saiz sederhana, dipotong kecil
1/2  cawan  sagu mata ikan  -  dibasuh & toskan
   1  biji  kelapa  -  ambil santannya atau 1 paket santan serbuk
   2  helai  daun pandan  -  dibasuh & disimpul
1/2  sudu kecil  garam
Gula Melaka & gula pasir secukup rasa
Air secukupnya


Cara-Cara :

1.  Rebus keledek yang telah dipotong kecil dengan air yang mencukupi.  Rebus hingga empuk.
2.  Masukkan gula melaka dan gula pasir secukupnya.  Masukkan juga sagu mata ikan yang telah dibasuh.
3.  Masukkan daun pandan, santan dan garam akhir sekali.  Kacau.  Tunggu hingga mendidih seketika dan bolehlah tutup api.
4.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment