Wednesday, September 28, 2016
IKAN MASIN SEPAT SAMBAL TUMIS PETAI
IKAN MASIN SEPAT
SAMBAL TUMIS PETAI
sumber : myresipi.com...
Bahan-Bahan :
3 ekor ikan sepat masin
sedikit cili kering dikisar atau cili boh
sedikit halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji bawang putih - dihiris
1 papan petai - dikupas ambil isinya
garam & gula secukup rasa
sedikit asam jawa dibancuh dengan sedikit air
Cara Memasak :
1. Goreng ikan masin sepat sampai garing, angkat dan letakkan di dalam pinggan, ketepikan.
2. Tumis kesemua bahan-bahan hiris bersama cili boh hingga berbau harum dan garing.
3. Masukkan garam, gula secukup rasa, air asam jawa secukupnya.
4. Masak hingga garing kemudian masukkan isi petai, biarkan seketika dan tutup api.
5. Curahkan sambal tadi di atas ikan sepat masin yang telah digoreng tadi.
6. Siap untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment