Monday, September 26, 2016
SARDINE CILI PADI
SARDINE CILI PADI
sumber : DapurTanpaSempadan...
Bahan-Bahan :
1 tin sardine Ayam Brand - saiz sedang
1 biji bawang besar - hiris bulat & leraikan
1/2 inci halia - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji cili merah - hiris serong
10 biji cili padi - tumbuk halus
2 biji limau kasturi - perah ambil jusnya
Sos ikan atau garam secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Panaskan 2 camca besar minyak masak, tumiskan halia, bawang putih dan cili padi tumbuk hingga harum. Masukkan bawang besar dan cili merah. Kacau rata dan masak hingga bawang dan cili layu.
2. Masukkan sardine bersama sosnya sekali. Kacau rata dan tuangkan sedikit air (anggaran 1/4 cawan). Biarkan mendidih. Perasakan dengan sos ikan secukup rasa atau garam. Masak hingga pekat, akhir sekali tambahkan jus limau kasturi, kacau dan rasa, jika ok bolehlah tutup api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidang...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment