KEK COKLAT LEMBAP
KEK COKLAT LEMBAP
dari : Kompilasi Hidangan Kek (Nor Aini Zakaria)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
220 gm tepung kek )
1 tsp. serbuk penaik ) diayak (A)
1/2 tsp. soda bicarbonat )
200 gm gula kastor
180 gm mentega
3 biji telur (A)
25 gm serbuk koko
125 gm air suam
1 tsp. esen vanilla
1 tsp. kopi segera
Bahan hiasan :
Ganache coklat secukupnya atau
400 ml whip topping krim (putar hingga kembang & sedia untuk digunakan), saya guna yang ni.
Cara membuat :
1. Griskan acuan bulat berukuran 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak.
2. Panaskan ketuhar pada suhu : 180'C.
3. Bancuh serbuk koko, air, esen vanilla dan kopi segera hingga larut.
4. Simpan dalam peti sejuk selama 15 minit.
5. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih.
6. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
7. Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan bancuhan koko. Gaul sebati.
8. Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam.
9. Setelah sejuk, hiaskan dengan ganache coklat atau whipping krim yang telah dipukul kembang.
No comments:
Post a Comment