KEK PISANG

Tuesday, May 1, 2012

KEK COKLAT LEMBAP



 KEK COKLAT LEMBAP




KEK COKLAT LEMBAP
dari :  Kompilasi Hidangan Kek (Nor Aini Zakaria)
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

220 gm  tepung kek          )
1   tsp.   serbuk penaik     )  diayak (A)
1/2 tsp.  soda bicarbonat  )
200 gm  gula kastor
180 gm  mentega
3   biji    telur (A)
25  gm   serbuk koko
125 gm  air suam
1   tsp.   esen vanilla
1   tsp.   kopi segera

Bahan hiasan :

Ganache coklat secukupnya atau
400  ml  whip topping krim (putar hingga kembang & sedia untuk digunakan), saya guna yang ni.


Cara membuat :

1.  Griskan acuan bulat berukuran 8 inci.  Lapik dengan kertas serap minyak.
2.  Panaskan ketuhar pada suhu :  180'C.
3.  Bancuh serbuk koko, air, esen vanilla dan kopi segera hingga larut.  
4.  Simpan dalam peti sejuk selama 15 minit.
5.  Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih. 
6.  Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
7.  Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan bancuhan koko.  Gaul sebati.
8.  Tuang adunan ke dalam acuan.  Bakar selama 1 jam.
9.  Setelah sejuk, hiaskan dengan ganache coklat atau whipping krim yang telah dipukul kembang.

No comments:

Post a Comment