KEK PISANG

Thursday, May 17, 2012

Creme Puff


 CREME PUFF



CREME PUFF  (anggaran :  34 biji)
resepi oleh :   Juicycafe
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

100  gm   mentega
250  gm   air
1/2   tsp   gula kastor
secubit garam
150  gm   tepung gandum,  ayak
3      biji   telur  (A)
300  gm   non-dairy whipping cream, putar hingga kental (diguna sebagai filling)
1     tbsp  gula aising (hiasan, diayak atas puff)
1     tsp    esen vanilla (optional)

Cara membuat :

1.   Masakkan mentega, air, gula kastor dan garam hingga mendidih.
2.   Masukkan tepung, gaul hingga licin.  Tutup api.
3.   Tuangkan ke dalam mixer dan putar hingga suam.
4.   Tambahkan telur sedikit demi sedikit dan terus putar hingga sebati dan rata.
5.   Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozel bintang besar dan paipkan ke atas dulang yang telah digris.
6.   Bakar pada suhu : 200'C selama 25 minit.

Krim Kastad :
resepi oleh :  Citarasawan

250  ml   susu segar
2     tbsp gula
2     tbsp tepung kastad/tepung jagung
1     biji   kuning telur (pukul sedikit)
1/2  tbsp marjerin

     Satukan kesemua bahan kecuali marjerin.  Masakkan hingga agak likat.  Masukkan marjerin dan kacau hingga pekat.  Angkat dari api.  Sejukkan dahulu dalam peti sejuk sebelum dipaipkan ke dalam puffs.

No comments:

Post a Comment