KEK CAWAN BUAH-BUAHAN
resepi dari buku ini
KEK CAWAN BUAH-BUAHAN
oleh : Chef Alex Goh
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
300 gm gula kastor
1/8 tsp. garam
1 tbsp. ovalet
Bahan B :
6 biji telur (gred B)
1 tsp. esen vanilla
Bahan C :
250 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
2 tsp. baking powder
Bahan D :
100 ml air
Bahan E :
150 ml minyak jagung
Bahan F :
160 gm buah-buahan campuran kering
Cara-cara membuat :
1. Campur (A) sehingga bergaul sepenuhnya. Tambah (B) dan gaulkan hingga sebati.
2. Tambah (C) dan adun sehingga pekat dan pukul hingga lembut dan ringan.
3. Tambah (D) dan adun hingga bergaul sepenuhnya. Kemudian tambah (E) dan adun hingga sebati.
4. Tambah (F) dan gaul adunan hingga sebati.
5. Sapu sedikit minyak ke dalam acuan kek mini dan ditaburkan dengan sedikit tepung. Hias dengan kismis dan ceri merah di bahagian dasar mangkuk acuan. (saya guna papercup sahaja).
6. Tuang adunan ke dalam mangkuk acuan hingga 60 peratus penuh.
7. Bakar pada suhu : 180'c di rak tengah selama 20 minit.
8. Setelah bakar, keluarkan dari acuan serta merta. Siap untuk dihidang.
(Menghasilkan anggaran : 40 biji)
Nota : Kek ini sedap dan gebu.
No comments:
Post a Comment