TAT KEJU BLUEBERI
TAT KEJU BLUEBERI
resepi asal : Hanieliza & teman-teman blogger yang lain
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
125 gm mentega
125 gm marjerin
100 gm gula halus
1 biji telur (B)
500 gm tepung gandum
Bahan B : (Filling)
250 gm inti blueberi
Bahan C : (Krim Keju)
250 gm krim keju
50 gm mentega
80 gm gula halus
Cara membuat :
1. Pukul mentega, marjerin dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan tat dan tekan supaya leper dan kemas dalam acuan tat.
5. Cucukkan dengan garpu pada dasarnya supaya doh tidak mengelembung ketika dibakar.
6. Bakar dalam oven pada suhu : 170'C selama 12-15 minit.
7. Pukul semua bahan C hingga gebu.
8. Keluarkan tat dan masukkan inti blueberi dan paipkan krim keju di atasnya.
9. Buat lorekan di atasnya.
10. Bakar semula selama 5 minit lagi.
11. Keluarkan tat dari oven dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment