KUIH TALAM PANDAN
KUIH TALAM PANDAN
resepi oleh : Citarasawan
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Jus Pandan :
10 helai daun pandan )
800 ml air ) dikisar dan ditapis untuk jusnya.
Bahan Lapisan Bawah :
110 gm tepung beras
40 gm tepung hoen kwee
220 gm gula halus
Pewarna hijau
1 tsp. air kapur
Bahan Lapisan Atas :
60 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
400 ml santan kotak KARA
100 ml air
1 tsp. garam
Loyang : 8 inci bulat atau persegi sapu minyak & di alas dengan plastik 16" x 16"
Cara membuatnya :
1. Satukankan semua bahan lapisan bawah dan masukkan jus pandan, tapiskan dan tuangkan ke dalam periuk, masakkan naik wap hingga agak-agak pekat dengan api sederhana.
2. Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah dialas plastik dan kukus selama 20 minit.
3. Satukan semua bahan lapisan atas, tapiskan, masakkan naik wap hingga agak-agak kental dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Tutupkan dengan foil dan kukus semula selama 30 minit.
4. Biarkan betul-betul sejuk dahulu barulah dipotong.
No comments:
Post a Comment