CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE
CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE
resepi dari : Pn. Yatie & CMG (tqvm for this delicious cake - minta izin salin disini)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
200 gm biskut digestive (hancurkan)
80 gm butter - cairkan
Caranya :
1. Biskut digestive dihancurkan (boleh guna food processor) kemudian masukkan butter yang telah dicairkan sedikit demi sedikit hingga mendapat bancuhan yang boleh dikepal.
2. Masukkan ke dalam acuan spring form saiz 8 inci (20 cm) dan tekan padat-padat. Sejukkan dalam freezer. Sementara itu bolehlah sediakan bahan B.
Bahan B :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
6 biji buah strawberry segar - kisar halus jadikan puri
1 tsp strawberry emulco
6 biji buah strawberry segar - dipotong dadu
1 1/2 tbsp gelatin halal (brand NUR/Kijang)
125 ml air suam
200 ml whipping cream - disejukkan (1 kotak kecil)
Hiasan : lebihan buah strawberry segar
Loyang : 8 inci/20 cm - spring form/loose bottom pan
Cara membuatnya :
1. Putarkan cream cheese dan gula halus hingga berkrim, masukkan puri strawberry dan juga strawberry emulco dan putar rata.
2. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang kemudian masukkan ke dalam bancuhan cream cheese tadi. Gaul menggunakan spatula hingga rata. Ketepikan.
3. Manakala gelatin dibancuh dengan air suam hingga larut dan kelihatan jernih.
4. Tuangkan ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan buah strawberry dadu tadi dan gaul rata.
5. Keluarkan loyang berisi biskut dari freezer dan tuangkan adunan cheese ke dalamnya, ratakan. Hiaskan dengan baki buah strawberry.
6. Simpankan semula ke dalam freezer selama 3-4 jam atau semalaman hingga keras.
(SELAMAT MENCUBA. Cheesecake ini sedap sangat.)
Nota dari CMG : Untuk keluarkan kek dari loyang, basahkan tuala dengan air panas suam & pekap keliling tin cake tadi hingga kelihatan sedikit longgar dari tin acuan.
dari Yatie : Tak perlu dikisar buah strawberry dan tak perlu letak strawberry emulco kalau nakkan plain .... biar nampal strawberry yang didadu untuk lebih terserlah. Terpulang pada citarasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment