KEK PISANG

Wednesday, May 16, 2012

Chilled Cheesecake




 CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE




CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE
resepi dari :  Pn. Yatie & CMG  (tqvm for this delicious cake - minta izin salin disini)
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

200  gm   biskut digestive  (hancurkan)
80    gm   butter  -  cairkan

Caranya :

1.   Biskut digestive dihancurkan (boleh guna food processor) kemudian masukkan butter yang telah dicairkan sedikit demi sedikit hingga mendapat bancuhan yang boleh dikepal.
2.   Masukkan ke dalam acuan spring form saiz 8 inci (20 cm) dan tekan padat-padat.  Sejukkan dalam freezer.  Sementara itu bolehlah sediakan bahan B.

Bahan B :

250  gm   cream cheese
60    gm   gula halus
6      biji   buah strawberry segar - kisar halus jadikan puri
1      tsp   strawberry emulco
6      biji   buah strawberry segar  -  dipotong dadu
1 1/2 tbsp gelatin halal  (brand NUR/Kijang)
125  ml    air suam
200  ml    whipping cream  -  disejukkan (1 kotak kecil)

Hiasan :  lebihan buah strawberry segar
Loyang :  8 inci/20 cm - spring form/loose bottom pan

Cara membuatnya :

1.   Putarkan cream cheese dan gula halus hingga berkrim, masukkan puri strawberry dan juga strawberry emulco dan putar rata.
2.   Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang kemudian masukkan ke dalam bancuhan cream cheese tadi.  Gaul menggunakan spatula hingga rata.  Ketepikan.
3.   Manakala gelatin dibancuh dengan air suam hingga larut dan kelihatan jernih.
4.   Tuangkan ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan buah strawberry dadu tadi dan gaul rata.
5.   Keluarkan loyang berisi biskut dari freezer dan tuangkan adunan cheese ke dalamnya, ratakan.  Hiaskan dengan baki buah strawberry.
6.   Simpankan semula ke dalam freezer selama 3-4 jam atau semalaman hingga keras.
(SELAMAT MENCUBA.  Cheesecake ini sedap sangat.)

Nota dari  CMG :  Untuk keluarkan kek dari loyang, basahkan tuala dengan air panas suam & pekap keliling tin cake tadi hingga kelihatan sedikit longgar dari tin acuan.
dari  Yatie :  Tak perlu dikisar buah strawberry dan tak perlu letak strawberry emulco kalau nakkan plain .... biar nampal strawberry yang didadu untuk lebih terserlah.  Terpulang pada citarasa masing-masing.

No comments:

Post a Comment