Salam teman semua! hari ini saya mencuba kek keju yang bahagian basenya menggunakan biskut. Tapi kejadiannya kurang memuaskan. Biskutnya agak kasar mungkin kurang halus serta bahagian ini agak kering mungkin butternya kurang jadi ianya agak berderai sikit ketika hendak memotongnya. Tapi yang pastinya kek ini sedap sangat. Lain kali akan mencuba lagi hingga perfect.
KEK KEJU KOKTEL
KEK KEJU KOKTEL (7")
resepi dari buku Chef Noraini Zakaria
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Lapisan biskut :
160 gm biskut Marie - dikisar
60 gm mentega - dicairkan
Lapisan Keju :
250 gm krim keju
15 gm gelatin halal
60 ml air
50 gm gula kastor
180 gm susu pekat manis
Lapisan agar-agar :
5 gm serbuk agar-agar (1 sudu teh)
50 gm gula kastor
450 ml air
200 gm buah-buahan dalam tin
Cara membuat :
1. Sediakan tin bulat 7" jenis 'loose tin' yang boleh dibuka dibawahnya atau acuan jenis springform.
2. Biskut : Tuangkan mentega cair ke dalam serbuk biskut dan gaul rata. Tekan pada dasar acuan hingga padat. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
3. Keju : Dalam bekas lain, pukul krim keju dan gula hingga kembang dan berkrim. Masukkan susu pekat dan pukul lagi hingga sebati. (Disini saya letakkan sedikit pewarna merah agar buah-buahan didalam adunan keju kelihatan menarik sebab adunan asal putih).
4. Panaskan gelatin dan air hingga cair. Setelah sejuk tuangkan gelatin ke dalam adunan keju dan pukul sebati. Masukkan buah-buahan dan dikacau rata.
5. Tuangkan adunan atas lapisan biskut yang telah keras. Simpan semula dalam peti sejuk selama 1 jam.
6. Agar-agar : Satukan agar-agar, gula kastor dan air. Masak hingga mendidih. Tutup api dan biarkan ia suam. Taburkan baki buah-buahan atas lapisan keju dan tuangkan agar-agar di atasnya. Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
No comments:
Post a Comment