KEK PISANG

Tuesday, May 15, 2012

Masakan berasaskan pecal


 AYAM TUMIS REMPAH PECAL



AYAM TUMIS REMPAH PECAH
sumber dari :  majalah SEDAP
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan :

1/2 ekor   ayam  -  dibuang kulit & dipotong kecil
1    biji     bawang besar  -  dihiris memanjang
1    biji     cili hijau  -  dipotong serong
100 gm    rempah pecal segera
1   tbsp.   kicap manis
3/4 tsp.    garam
200 ml     air
1    tbsp.  minyak masak untuk menumis

Cara membuatnya :
1.   Tumis bawang besar dan cili hijau sehingga terbit aroma.  Masukkan ayam.  Kacau hingga berubah warna.
2.   Masukkan kicap manis, rempah pecal dan garam.  Kacau rata.
3.   Tuangkan air.  Masak sehingga matang dan pekat.

No comments:

Post a Comment