KEK PISANG

Sunday, April 5, 2020

DAGING MASAK KICAP BEREMPAH KARI ...









DAGING MASAK KICAP
BEREMPAH KARI
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

450  gm  daging batang pinang   ~  hiris nipis, cuci & toskan
1  inci  halia *
2  ulas  bawang putih *
4  biji  bawang merah *   ( * kisar halus )
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
1  camca besar  cili kisar
1  camca besar  rempah kari daging
1  biji  bawang besar   ~  hiris
1/4  biji  red capsicum   ~  dadu kasar
1/4  biji  green capsicum   ~  dadu kasar
1/4  biji  yellow capsicum   ~  dadu kasar
1  batang  leek   ~  kerat kecil & rendam
3  camca besar  kicap pekat
2  camca besar  kicap manis
1/4  camca teh  cuka makan@jus lemon
1  cawan  air
Hirisan daun bawang,  untuk hiasan
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dalam kuali, tumis kayu manis dan bunga lawang hingga harum.  Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.  Tambah bahan kisar halus + rempah kari tadi.  Tumis hingga harum.

2.  Masukkan daging dan masak hingga daging kecut.  Tuang air dan biarkan mendidih.  Masukkan kicap pekat dan kicap manis dan leek (toskan).  Masak hingga pekat.

3.  Tambah semua jenis capsicum, bawang besar, cuka makan dan masak hingga lembut.  Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit lagi kicap.  Matikan api.  Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment