KEK PISANG

Wednesday, April 29, 2020

DOUBLE CHOCOLATE MUFFINS ...








DOUBLE CHOCOLATE MUFFINS
sumber :    Majalah RASA Julai 2019
kredit ke :    Pn Rozita Hasan@Che Ta Sintok ...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung serbaguna   (250 gm)
1  cawan  gula kastor/gula perang   (200 gm)
1/2  cawan  serbuk koko   (60 gm)
1 1/4  sudu teh  baking soda@soda bikarbonate
1/2  sudu teh  garam
1/2  cawan  minyak jagung   (125 ml)
2  biji  telur  (me :  guna gred A)
1/2  cawan  susu segar   (125 ml)
1/2  cawan  sour cream   (130 gm)  (me :  guna yogurt perisa asli)
1  sudu teh  esen vanilla
1  cawan  semi-sweet chocolate chunks or chips, plus more for topping   (175 gm)


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 200'C dan lapikkan muffin pan dengan cawan muffin kertas.

2.  Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, serbuk koko, baking soda dan garam.  Sebatikan dan ketepikan.

3.  Dalam mangkuk sederhana, masukkan minyak, gula, telur, susu, sour cream dan esen vanilla.  Kacau menggunakan hand whisk.

4.  Masukkan adunan cecair ke dalam adunan kering dan kacau hingga sebati.  Kacau dengan perlahan dan masukkan chocolate chips.  Jangan terlebih kacau nanti muffin menjadi keras selepas dibakar.

5.  Sudukan adunan ke dalam cawan muffin.  Bakar selama 15-18 minit atau hingga masak (bergantung pada oven masing-masing).




No comments:

Post a Comment