KEK PISANG

Wednesday, April 29, 2020

IKAN DORI MASAM MANIS ...








IKAN DORI MASAM MANIS
sumber :    Majalah RASA Oktober 2019




Bahan-Bahan :

500  gm  ikan dori   ~  potong dadu lebih kurang 2-5 cm
1  cawan  tepung gandum
1-2  biji  telur
1  sudu teh  serbuk lada sulah
Secubit garam
1  biji  bawang Holland   ~  potong dadu kecil
4  ulas  bawang putih   ~  cincang halus
3  cm  halia muda   ~  hiris memanjang
Sedikit cili benggala merah & hijau   ~  dadu kecil
3  biji  cili merah   ~  kisar kasar
1  sudu makan  sos cili Thai
1  sudu makan  sos plum
1  sudu makan  sos cili
1/2  sudu makan  sos ikan
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya   ~  untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Gaulkan isi ikan dori bersama sedikit garam dan lada sulah.

2.  Kemudian pecahkan telur di dalamnya, gaul rata dan toskan.

3.  Gaulkan dalam tepung kemudian letakkan di atas tisu dapur.

4.  Panaskan minyak masak, goreng ikan dori hingga kekuningan.  Angkat dan ketepikan.  Letakkan di dalam pinggan yang bersesuaian.

5.  Menggunakan kuali lain, tumiskan bawang putih, bawang Holland dan halia hingga wangi.

6.  Masukkan cili merah kisar, sos cili, sos tomato, sos plum dan sos ikan, gaul rata dan tambahkan sedikit air.

7.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

8.  Sebelum tutup api masukkan hirisan cili benggalan merah dan hijau dan gaul rata.

9.  Tutup api, tuangkan sos di atas pinggan berisi ikan dori goreng tadi dan sedia dihidangkan.





No comments:

Post a Comment