KEK PISANG

Tuesday, April 14, 2020

IKAN KEMBUNG MASAK KICAP ...









IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kembung saiz besar
1/2  inci  halia   ~  diketuk
3  ulas  bawang putih   ~  diketuk
1  biji  bawang besar   ~  dihiris bulat & leraikan
1  biji  cili merah   ~  dihiris serong
1  biji  cili hijau   ~  dihiris serong
1/4  sudu kecil  cuka makan
5  sudu makan  kicap lemak manis JALEN
1  sudu kecil  kicap pekat ABC
1  sudu makan  sos tiram
1/3  sudu kecil  serbuk lada sulah
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
1/3  cawan  air
Hirisan daun bawang secukupnya   ~  untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Ikan kembung disiang, cuci bersih dan kelar sedikit.  Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam sehingga rata.  Kemudian goreng sehingga masak, tak perlu sampai garing, goreng lembab-lembab sudah memadai.  Angkat dan ketepikan dulu.

2.  Panaskan 3 sudu makan minyak masak dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih sehingga berbau harum.  Masukkan sos tiram dan kacau rata.  Tuangkan air, masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka makan.  Kacau dan biar mendidih.

3.  Masukkan bawang besar dan ikan yang digoreng tadi.  Kacau perlahan dan tambah hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah.  Kacau dan masak sekejap.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.  Siap!

No comments:

Post a Comment