CUCUR NASI IKAN BILIS
sumber : DapurTanpaSempadan ; thanks...
Bahan-Bahan :
2 cawan nasi (sebaiknya nasi semalam)
2 cawan air atau secukupnya
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 biji bawang besar - didadu
1/2 cawan ikan bilis - cuci & rendam sekejap, toskan
1 tangkai lada merah - hiris halus (saya guna lada hijau)
Daun sup/daun bawang - hiris halus (saya guna kubis)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng terendam
Cara-Cara :
1. Satukan nasi, hirisan bawang besar, bawang putih dan ikan bilis di dalam alat pengisar. Kisar sehingga halus. Gaulkan bahan-bahan kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, hirisan cili merah, bawang besar dadu dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul sehingga rata dan sebati. Ketepikan.
2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput-jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas.
3. Masak/goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan. Angka dan toskan di atas kertas tisu dapur. Buat selebihnya sehingga siap. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran....
No comments:
Post a Comment