KEK PISANG

Sunday, January 10, 2016

CUCUR NASI IKAN BILIS "CMG"









CUCUR NASI IKAN BILIS
sumber  :   DapurTanpaSempadan ; thanks...




Bahan-Bahan :

2  cawan  nasi  (sebaiknya nasi semalam)
2  cawan  air atau secukupnya
2 1/2  cawan  tepung gandum
1  biji  bawang besar  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
1/2  biji  bawang besar  -  didadu
1/2  cawan  ikan bilis   -  cuci & rendam sekejap, toskan
1  tangkai  lada merah  -  hiris halus (saya guna lada hijau)
Daun sup/daun bawang  -  hiris halus (saya guna kubis)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng terendam


Cara-Cara :

1.  Satukan nasi, hirisan bawang besar, bawang putih dan ikan bilis di dalam alat pengisar.  Kisar sehingga halus.  Gaulkan bahan-bahan kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, hirisan cili merah, bawang besar dadu dan perasakan dengan garam secukupnya.  Gaul sehingga rata dan sebati.  Ketepikan.

2.  Panaskan minyak untuk goreng terendam.  Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput-jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas.

3.  Masak/goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan.  Angka dan toskan di atas kertas tisu dapur.  Buat selebihnya sehingga siap.  Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran....

No comments:

Post a Comment