Saturday, January 16, 2016
IKAN KEMBUNG TIGA RASA
IKAN KEMBUNG TIGA RASA
Majalah RASA Jan. 2016...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan kembung besar - bubuh garam kunyit & goreng (saya guna 3 ekor saiz sederhana)
4 ulas bawang putih - kisar
6 ulas bawang merah - kisar
2 cm halia - kisar
1 batang serai - hiris halus
2 helai daun limau purut - hiris halus
4 biji cili padi merah - hiris halus (saya guna cili merah)
4 biji tomato ceri - belah 2 (saya guna tomato biasa belah 4 atau 6)
3 sudu makan sos tiram
Gula secukup rasa
Sedikit cuka dan air
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Goreng ikan yang telah dibubuh garam dan kunyit. (Ikan tidak perlu dipotong, tetapi saya punya sudah dipotong 2 ketika suruh pekedai siang). Namun jangan terlalu garing. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar, cili padi, serai sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram dan sedikit air.
4. Masukkan daun limau purut hiris.
5. Seterusnya masukkan gula dan cuka secukup rasa. Masukkan tomato ceri. Biarkan seketika.
6. Akhir sekali curahkan hidangan ke atas ikan kembung yang telah digoreng tadi.
7. Hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment