KEK PISANG

Saturday, January 16, 2016

IKAN KEMBUNG TIGA RASA






IKAN KEMBUNG TIGA RASA
Majalah RASA Jan. 2016...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan kembung besar  -  bubuh garam kunyit & goreng  (saya guna 3 ekor saiz sederhana)
4  ulas  bawang putih  -  kisar
6  ulas  bawang merah  -  kisar
2  cm  halia  -  kisar
1  batang  serai  -  hiris halus
2  helai  daun limau purut  -  hiris halus
4  biji  cili padi merah  -  hiris halus  (saya guna cili merah)
4  biji  tomato ceri  -  belah 2  (saya guna tomato biasa belah 4 atau 6)
3  sudu makan  sos tiram
Gula secukup rasa
Sedikit cuka dan air
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan yang telah dibubuh garam dan kunyit.  (Ikan tidak perlu dipotong, tetapi saya punya sudah dipotong 2 ketika suruh pekedai siang).  Namun jangan terlalu garing.  Ketepikan.
2.  Tumis bahan kisar, cili padi, serai sehingga naik bau.
3.  Masukkan sos tiram dan sedikit air.
4.  Masukkan daun limau purut hiris.
5.  Seterusnya masukkan gula dan cuka secukup rasa.  Masukkan tomato ceri.  Biarkan seketika.
6.  Akhir sekali curahkan hidangan ke atas ikan kembung yang telah digoreng tadi.
7.  Hidangkan...





No comments:

Post a Comment