Saturday, January 16, 2016
NANAS TUMIS AIR
NANAS TUMIS AIR
sumber : Hanieliza ; thanks...
Bahan-Bahan :
1 biji nanas - saiz sederhana (saya guna nanas dalam tin, toskan airnya, ambil isi saja)
1 biji lobak merah kecil - dihiris kecil
2 sudu besar gula pasir
3 biji cili merah - dihiris
2 biji cili hijau - dihiris
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Tumis :
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - dimayang
Cara Membuat :
1. Nanas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan matanya dan dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi.
3. Masukkan air, lobak merah, serbuk kunyit, gula dan garam.
4. Apabila sudah mendidih dan lobak merah lembut, masukkan nanas, cili merah dan hijau.
5. Biarkan hingga mendidih dan rasakan garam dan gulanya.
6. Apabila sudah masak, hidangkan bersama nasi minyak ataupun nasi beriani.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment