KEK PISANG

Saturday, January 16, 2016

NANAS TUMIS AIR









NANAS TUMIS AIR
sumber  :   Hanieliza ; thanks...




Bahan-Bahan :

   1  biji  nanas  -  saiz sederhana  (saya guna nanas dalam tin, toskan airnya, ambil isi saja)
   1  biji  lobak merah kecil  -  dihiris kecil
   2  sudu besar  gula pasir
   3  biji  cili merah  -  dihiris
   2  biji  cili hijau  -  dihiris
1/2  cawan  air
   1  sudu kecil  serbuk kunyit
   3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Tumis :

1  inci  kulit kayu manis
3  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga
1  kuntum  bunga lawang
1  labu  bawang besar  -  dimayang
2  ulas  bawang putih  -  dimayang
1  inci  halia  -  dimayang


Cara Membuat :

1.  Nanas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan matanya dan dipotong kecil.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi.
3.  Masukkan air, lobak merah, serbuk kunyit, gula dan garam.
4.  Apabila sudah mendidih dan lobak merah lembut, masukkan nanas, cili merah dan hijau.
5.  Biarkan hingga mendidih dan rasakan garam dan gulanya.
6.  Apabila sudah masak, hidangkan bersama nasi minyak ataupun nasi beriani.

No comments:

Post a Comment