KEK PISANG

Friday, January 1, 2016

ACAR IKAN








ACAR IKAN
sumber   :    Majalah SAJI Mei 2010...




Bahan-bahan :

   2  ekor  ikan selar   (saya guna 2 keping ikan tenggiri)
   1  cawan  air asam jawa
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
   1  biji  buah tomato  -  belah 4
Minyak masak untuk menumis
Sedikit garam atau secukup rasa


Bahan Hiris :

3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia
1  tangkai  cili hijau
1  tangkai  cili merah
1  labu  bawang besar


Cara Memasak :

1.  Ikan selar atau ikan tenggiri digoreng sehingga kekuningan.  Angkat dan ketepikan.
2.  Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
3.  Bila sudah agak layu, masukkan air asam jawa, buah tomato dan serbuk kunyit.
4.  Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa.  Gaulkan rata dan sebati.
5.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment