Friday, January 1, 2016
ACAR IKAN
ACAR IKAN
sumber : Majalah SAJI Mei 2010...
Bahan-bahan :
2 ekor ikan selar (saya guna 2 keping ikan tenggiri)
1 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji buah tomato - belah 4
Minyak masak untuk menumis
Sedikit garam atau secukup rasa
Bahan Hiris :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
1 labu bawang besar
Cara Memasak :
1. Ikan selar atau ikan tenggiri digoreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
3. Bila sudah agak layu, masukkan air asam jawa, buah tomato dan serbuk kunyit.
4. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Gaulkan rata dan sebati.
5. Hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment