KEK PISANG

Sunday, January 3, 2016

LOVED MAKING BROWNIES!!!








BROWNIES COKLAT GAJUS
sumber  :   citarasawan ; thanks...




Bahan-Bahan :

225  gm  mentega   -  dicairkan
130  gm  coklat masakan  -  dicairkan
280  gm  gula kastor
    4  biji  telur gred A
170  gm  tepung gandum
  65  gm  serbuk koko
  30  gm  susu tepung
 1/4  sudu teh  baking powder
150  gm  gajus panggang  -  cincang kasar
  80  gm  coklat cip

Hiasan :  coklat cip & cincangan gajus secukupnya


Tray  :  9x6x3 atau 8x8 inci persegi  (alas & gris dengan mentega kelilingnya)


Cara-Cara :

1.  Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan susu tepung.  Ayak dan ketepikan.
2.  Pukul telur dan gula dengan hand whisk sehingga kembang dan gula larut.
3.  Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, berselang-seli dengan mentega cair dan coklat masakan cair.  Gaul perlahan-lahan sehingga rata dan sebati.  (Jangan terlebih gaul).
4.  Masukkan gajus dan coklat cip, gaul sekadar sebati saja.
5.  Tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan taburkan dengan gajus dan coklat cip.
6.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 45-50 minit.

No comments:

Post a Comment