Sunday, January 3, 2016
LOVED MAKING BROWNIES!!!
BROWNIES COKLAT GAJUS
sumber : citarasawan ; thanks...
Bahan-Bahan :
225 gm mentega - dicairkan
130 gm coklat masakan - dicairkan
280 gm gula kastor
4 biji telur gred A
170 gm tepung gandum
65 gm serbuk koko
30 gm susu tepung
1/4 sudu teh baking powder
150 gm gajus panggang - cincang kasar
80 gm coklat cip
Hiasan : coklat cip & cincangan gajus secukupnya
Tray : 9x6x3 atau 8x8 inci persegi (alas & gris dengan mentega kelilingnya)
Cara-Cara :
1. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan susu tepung. Ayak dan ketepikan.
2. Pukul telur dan gula dengan hand whisk sehingga kembang dan gula larut.
3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, berselang-seli dengan mentega cair dan coklat masakan cair. Gaul perlahan-lahan sehingga rata dan sebati. (Jangan terlebih gaul).
4. Masukkan gajus dan coklat cip, gaul sekadar sebati saja.
5. Tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan taburkan dengan gajus dan coklat cip.
6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 45-50 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment