Monday, January 11, 2016
PUFF KENTANG BERDAGING
PUFF KENTANG BERDAGING
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1 paket puff pastri jenama KAWAN secukupnya
Bahan Inti :
200 gm daging cincang
4 biji ubi kentang - dipotong dadu
2 labu bawang besar - dimayang halus
3 tangkai daun kari
5 sudu makan minyak jagung
2 sudu makan serbuk kari daging
100 ml air
Garam & serbuk lada hitam secukup rasa
Hiasan :
Kuning telur sebagai sapuan/glis
Bijan hitam secukupnya
Cara-Cara :
1. Untuk Inti : Panaskan minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bawang sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan daging cincang dan goreng sehingga empuk.
3. Selepas itu, masukkan rempah kari dan daun kari. Tumis sehingga naik bau.
4. Kemudian masukkan kentang dan air. Masak sehingga kentang empuk.
5. Akhir sekali perasakan dengan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.
6. Ambil sekeping puff pastri, letakkan inti dan lipat kemudian kemaskan menggunakan garpu.
7. Sapukan permukaan puff pastri dengan kuning telur, taburkan sedikit bijan (jika suka).
8. Buat sehingga kesemua puff pastri habis.
9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180'C selama 20-25 minit atau sehingga puff pastri kelihatan keperangan. Hidangkan dengan sos pilihan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment