KEK PISANG

Wednesday, January 27, 2016

BEBOLA KELEDEK UNGU KEJU










BEBOLA KELEDEK UNGU KEJU
sumber  :   Ilhamdapur ; thanks...




Bahan-Bahan :

1/2  kg  keledek ungu  -  cuci bersih, kerat 2-3  (boleh guna keledek warna lain jika suka)
1/4  cawan  tepung beras
All-purpose flour/tepung gandum secukupnya
Sedikit parutan cheddar cheese dan susu pekat manis


Cara-Cara :

1.  Rebus keledek dengan sedikit garam seperti biasa sehingga lembut/empuk, sejukkan dan kupas buang kulitnya kemudian tumbuk lumat.

2.  Masukkan tepung beras, tepung gandum secukupnya dan gaul sebati biar menjadi doh yang boleh dibentuk kemudian buat bentuk bulat @ bebola.

3.  Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana dan goreng bebola keledek sehingga perang sambil dibalik-balikkan selalu.  Angkat dan toskan.

4.  Tuangkan susu pekat manis dan taburkan dengan parutan cheddar cheese secukupnya serta chocolate rice jika suka.

No comments:

Post a Comment