Wednesday, January 27, 2016
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
Bahan-Bahan :
3-5 ekor ikan kembung - disiang & cuci bersih, toskan
10-20 tangkai cili kering - kisar
1 labu bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
1/2 inci kunyit hidup - kisar
Sedikit belacan (optional)
2 biji tomato - dikisar
4-8 biji bendi
Sedikit daun kesum
Air asam jawa secukupnya/asam keping
Garam, gula & perasa secukupnya
Cara Memasak :
1. Tumis bahan kisar dan belacan (jika guna) kecuali buah tomato kisar hingga naik minyak.
2. Masukkan buah tomato kisar, air asam jawa dan air secukupnya.
3. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan dan bendi.
4. Apabila ikan masak, sesuaikan rasa dan akhir sekali masukkan daun kesum.
5. Kacau seketika dan angkat.
6. Hidangkan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment