KEK PISANG

Wednesday, January 27, 2016

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG








ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG





Bahan-Bahan :

    3-5  ekor  ikan kembung  -  disiang & cuci bersih, toskan
10-20  tangkai  cili kering  -  kisar
        1  labu  bawang besar  -  kisar
        3  ulas  bawang putih  -  kisar
        1  inci  halia  -  kisar
     1/2  inci  kunyit hidup  -  kisar
Sedikit belacan  (optional)
        2  biji  tomato  -  dikisar
     4-8  biji  bendi
Sedikit daun kesum
Air asam jawa secukupnya/asam keping
Garam, gula & perasa secukupnya


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar dan belacan (jika guna) kecuali buah tomato kisar hingga naik minyak.
2.  Masukkan buah tomato kisar, air asam jawa dan air secukupnya.
3.  Apabila kuah mendidih, masukkan ikan dan bendi.
4.  Apabila ikan masak, sesuaikan rasa dan akhir sekali masukkan daun kesum.
5.  Kacau seketika dan angkat.
6.  Hidangkan..

No comments:

Post a Comment