Sunday, January 24, 2016
MUFFIN PISANG ALMOND
MUFFIN PISANG ALMOND
sumber : Fiza's Cooking; thanks...
Bahan-Bahan :
200 gm tepung gandum
1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1/2 tsp garam halus
3 biji pisang besar - dilecek
150 gm gula kastor
1 biji telur gred A/B
75 gm mentega - cairkan
1/4 cawan almond cincang - bakar sedikit
Sedikit chocolate chips
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C. Atur cawan muffin ke dalam dulang pembakar.
2. Ayak bersama tepung gandum, baking powder, soda bikarbonate dan garam. Ketepikan.
3. Campurkan pisang lecek, gula, telur dan mentega cair di dalam mangkuk besar.
4. Tuangkan campuran tepung ke dalam mangkuk adunan basah (pisang lecek) dan kaupbalik sebentar sekadar sebati saja.
5. Masukkan juga almond cincang dan kaupbalik sebati saja.
6. Sudukan sama rata ke dalam cawan muffin dan taburkan dengan sedikit chocolate chips/chocolate rice.
7. Bakar di dalam oven selama 25-30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment