Wednesday, January 27, 2016
AYAM MASAK TIGA RASA
AYAM MASAK TIGA RASA
sumber : Ilhamdapur ; thanks...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - potong saiz sederhana
1 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Sedikit sayur (lada benggala hijau, tomato, bawang besar - dadu kasar)
Sedikit gula dan serbuk pati ayam@garam, jika perlu
Sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Cuci ayam dan toskan kemudian gaul dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan goreng seperti biasa, tapi bukan garing, angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan kuali lain, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sekejap.
3. Masukkan cili kisar, masak biar sampai pecah minyak sedikit kemudian masukkan kesemua jenis sos dan sayuran.
4. Masukkan sedikit air dan perasa secukup rasa kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
5. Masak dengan api perlahan sambil digaul sekali-sekala biar ayam mesra dengan bahan rencah dan kuah menjadi pekat sedikit.
6. Angkat dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment