KEK PISANG

Saturday, January 2, 2016

KEK EPAL LEMON/APPLE LEMON CAKE








KEK EPAL LEMON/APPLE LEMON CAKE
sumber  :   citarasawan ; thanks...




Bahan-Bahan :

300  gm  tepung naik sendiri
200  gm  mentega
200  gm  gula kastor
    4  biji  telur grade A/B  
    1  sudu besar  parutan kulit lemon
    2  sudu besar  perahan jus lemon
    3  biji  epal hijau  -  buang kulit & potong keping


Loyang  :  8 inci persegi


Cara-Cara :

1.  Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.  Gris loyang dengan sedikit mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
3.  Pukul mentega dan gula hingga ringan dan kembang.  Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
4.  Perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit, parutan kulit lemon dan jus lemon, pukul hingga bergaul rata.
5.  Masukkan adunan kek ke dalam loyang, ratakan kemudian susunkan hirisan epal dipermukaan adunan kek.
6.  Bakar selama 45 minit hingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment