KEK PISANG

Friday, January 1, 2016

HAPPY NEW YEAR 2016!!!











KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS
sumber  :    yatiememories ; thanks (sangat sedap but a bit sweet)...




Bahan-bahan :

      5  biji  telur gred A  (yang sejuk dari peti ais)
1 1/4  cawan  gula halus/kastor
      1  sudu besar  ovalette
      2  cawan  tepung gandum
      1  sudu teh  baking powder
  150  ml   susu cair
   1/2  sudu teh  garam
  100  gm  minyak jagung/masak
      1  sudu teh  esen vanilla
Beberapa titis pewarna kuning, hijau & merah
Asam manis secukupnya (haw flakes, lagi banyak lagi sedap)


Loyang  :   9 inci, oles dengan sedikit mentega & alas dengan kertas serap minyak.


Cara-cara :

1.  Ayak tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.

2.  Pukul telur dan gula sehingga kembang.  Setelah kembang masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan gebu.  Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.

3.  Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak tadi berselang-seli dengan susu cair dan masukkan esen vanilla.  Gaul sebati dan bahagikan kepada 3 bahagian, letakkan pewarna.

4.  Loyang di alaskan kertas serap minyak dan sapukan sedikit mentega.  Tuangkan adunan merah dahulu, ratakan permukaannya dan susunkan asam manis di atas permukaannya; kukus selama 10 minit di dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.

5.  Kemudian tuangkan pula adunan hijau, ratakan dan tabur/susunkan asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi selama 10 minit. 

6.  Tuangkan pula adunan kuning, ratakan dan tabur/susunkan asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi selama 10 minit.  Ulang-ulang melapis sampai kesemua adunan habis.

7.  Untuk lapisan yang akhir, susunkan asam manis di atas permukaannya dan kukus selama 20 minit supaya kek masak keseluruhannya.

8.  Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian barulah di terbalikkan di atas redai supaya kek sejuk.

No comments:

Post a Comment