Friday, January 1, 2016
HAPPY NEW YEAR 2016!!!
KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS
sumber : yatiememories ; thanks (sangat sedap but a bit sweet)...
Bahan-bahan :
5 biji telur gred A (yang sejuk dari peti ais)
1 1/4 cawan gula halus/kastor
1 sudu besar ovalette
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150 ml susu cair
1/2 sudu teh garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Beberapa titis pewarna kuning, hijau & merah
Asam manis secukupnya (haw flakes, lagi banyak lagi sedap)
Loyang : 9 inci, oles dengan sedikit mentega & alas dengan kertas serap minyak.
Cara-cara :
1. Ayak tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
2. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak tadi berselang-seli dengan susu cair dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan kepada 3 bahagian, letakkan pewarna.
4. Loyang di alaskan kertas serap minyak dan sapukan sedikit mentega. Tuangkan adunan merah dahulu, ratakan permukaannya dan susunkan asam manis di atas permukaannya; kukus selama 10 minit di dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
5. Kemudian tuangkan pula adunan hijau, ratakan dan tabur/susunkan asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi selama 10 minit.
6. Tuangkan pula adunan kuning, ratakan dan tabur/susunkan asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi selama 10 minit. Ulang-ulang melapis sampai kesemua adunan habis.
7. Untuk lapisan yang akhir, susunkan asam manis di atas permukaannya dan kukus selama 20 minit supaya kek masak keseluruhannya.
8. Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian barulah di terbalikkan di atas redai supaya kek sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment