Inti Apple
versi goreng
versi bakar
PAI EPAL GORENG
sumber : SAJI Jun 2012 (Chef Kamarul)...
Bahan-Bahan :
4 keping puf pastri atau secukupnya
3 biji epal hijau
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu besar mentega
2 sudu besar gula perang
6 biji kismis (saya guna aprikot kering, dihiris)
2 sudu besar gula aising - untuk hiasan
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Menyediakan :
1. Potong epal pada bentuk kiub kecil.
2. Panaskan pan/kuali dan masukkan epal berserta mentega dan gula perang. Biarkan masak sehingga epal menjadi lembut.
3. Masukkan pula kismis dan serbuk kulit kayu manis. Kacau rata, angkat dan biarkan sejuk.
4. Potong kepingan puf pada bentuk empat segi anggaran 10 cm x 8 cm.
5. Letakkan inti epal dan lipat kemudian tekan kemas menggunakan garpu.
6. Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
7. Taburkan gula aising menggunakan penapis teh sebagai hiasan (jika suka).
8. Jika ingin membakar, panaskan over terlebih dulu pada suhu 180'C dan bakar selama 25 minit hingga kuning keemasan. (Sebelum membakar toreh permukaan puf sedikit dengan pisau dan sapukan dengan kuning telur pada permukaan puff)...
No comments:
Post a Comment