KEK PISANG

Monday, January 11, 2016

MASAK LEMAK LABU KACANG PANJANG










MASAK LEMAK KACANG PANJANG
sumber  :   Majalah RASA Jan. 2016...




Bahan-Bahan :

 1/2  biji  labu   -  kupas kulit & dipotong dadu
    6  tangkai  kacang panjang  -  dipotong anggaran 1 inci
    1  batang  serai  -   dititik
    1  helai  daun kunyit  -  disiat-siat  (saya tambah)
400  ml   santan cair
400  ml   santan pekat
    1  biji  bawang besar
    3  ulas  bawang putih
    1  biji  buah keras  -  saya tambah
 1/2  sudu teh  serbuk kunyit
  10  tangkai  cili padi  (boleh tambah jika nak lebih pedas)
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Kisarkan cili padi, bawang besar, bawang putih dan buah keras hingga hancur.
2.  Masukkan santan cair ke dalam periuk dan tuangkan bahan kisar ke dalam periuk tersebut bersama serai yang tititik.  Gaul sekata.
3.  Masukkan kepingan labu dan masak hingga kuah mendidih.
4.  Apabila labu sedikit lembut, masukkan kacang panjang, daun kunyit dan santan pekat.  Gaul sebati.
5.  Tambahkan sedikit serbuk kunyit dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.  Gaul sebati dan biarkan ia mereneh seketika.
6.  Apabila labu sudah empuk, matikan api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment