KEK PISANG

Saturday, January 2, 2016

SPAGETI BOLOGNESE







SPAGETI BOLOGNESE
cookbook  :  Belajar Memasak 2 -  Norzailina Nordin




Bahan-Bahan :

    2  sudu besar  minyak masak
    4  ulas  bawang putih  -  dicincang
    1  biji  bawang besar holland  -  dipotong dadu
    1  helai  daun salam kering
400  gm  daging kisar Ramly
400  gm  tomato dalam tin   -  dikisar
500  ml   air
    2  sudu besar  puri tomato
    1  kiub  pati daging
100  gm  cendawan butang   -  dihiris
    2  sudu besar  oregano kering
300  gm  spageti   -  direbus  (saya menggunakan jenis Angel Hair)
Parutan keju Cheddar atau Parmesan secukupnya
Gula pasir, garam & serbuk lada hitam secukupnya


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang putih, bawang besar dan daun salam dalam minyak panas hingga berbau harum.
2.  Masukkan daging, kacau hingga berubah warnanya.
3.  Bubuh tomato yang dikisar, kacau rata.
4.  Masukkan pula puri tomato dan oregano ke dalam kuah.
5.  Letak cendawan dan serbuk lada hitam secukupnya.
6.  Tuangkan air dan masukkan kiub stok daging (hancurkan dulu).  Kacau rata-rata.
7.  Tambah garam dan gula pasir secukup rasa.  Masak atas api perlahan hingga mendidih dan pekat.  Angkat.
8.  Hidangkan bersama spageti yang direbus dan taburkan dengan parutan keju.

No comments:

Post a Comment