KEK PISANG

Thursday, January 28, 2016

PANDAN CHIFFON CAKE with COCOA LAYERING










PANDAN CHIFFON CAKE WITH
COCOA LAYERING
sumber  :   mybakingworkshop ; thanks...




Bahan A :

  225  gm  tepung gandum  -  diayak
1 1/2  sudu teh  baking powder  -   diayak
Secubit garam
    90  gm  gula kastor
      7  biji  kuning telur 'B'
  100  gm  santan pekat
    70  gm  air
  100  gm  minyak jagung
      1  sudu besar  pandan paste


Bahan B :

      7  biji  putih telur  'B'
  100  gm  gula kastor
Secubit  cream of tartar


Bahan C :

Serbuk koko secukupnya


Cara-Cara :

1)  Sediakan loyang chiffon bersaiz 10 inci tanpa perlu digris.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Satukan semua bahan-bahan A dalam mangkuk sederhana besar.  Gaul hingga sebati.  Ketepikan.

2)  Pukul putih telur dan cream of tartar dari Bahan B hingga berbuih.  Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.  Pukul hingga kembang dan bertanduk.

3)  Masukkan 1/2 adunan putih telur ke dalam adunan A tadi.  Kaup balikkan.  Masukkan lagi baki adunan putih telur dan kaup balikkan hingga rata dan sebati.

4)  Tuangkan 1/3 adunan ke dalam loyang chiffon.  Ayakkan rata serbuk koko ke atasnya.  Kemudian dengan perlahan-lahan masukkan pula 1/2 adunan di atas lapisan koko tadi.  Ayakkan lagi serbuk koko dan tuangkan baki adunan.

5)  Bakar selama 45 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.  Keluarkan dari oven dan dengan segera terlangkupkan loyang chiffon bila kek sudah masak dan sejukkan sepenuhnya baru dikeluarkan dari loyang.

No comments:

Post a Comment