Thursday, January 28, 2016
PANDAN CHIFFON CAKE with COCOA LAYERING
PANDAN CHIFFON CAKE WITH
COCOA LAYERING
sumber : mybakingworkshop ; thanks...
Bahan A :
225 gm tepung gandum - diayak
1 1/2 sudu teh baking powder - diayak
Secubit garam
90 gm gula kastor
7 biji kuning telur 'B'
100 gm santan pekat
70 gm air
100 gm minyak jagung
1 sudu besar pandan paste
Bahan B :
7 biji putih telur 'B'
100 gm gula kastor
Secubit cream of tartar
Bahan C :
Serbuk koko secukupnya
Cara-Cara :
1) Sediakan loyang chiffon bersaiz 10 inci tanpa perlu digris. Panaskan oven pada suhu 170'C. Satukan semua bahan-bahan A dalam mangkuk sederhana besar. Gaul hingga sebati. Ketepikan.
2) Pukul putih telur dan cream of tartar dari Bahan B hingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga kembang dan bertanduk.
3) Masukkan 1/2 adunan putih telur ke dalam adunan A tadi. Kaup balikkan. Masukkan lagi baki adunan putih telur dan kaup balikkan hingga rata dan sebati.
4) Tuangkan 1/3 adunan ke dalam loyang chiffon. Ayakkan rata serbuk koko ke atasnya. Kemudian dengan perlahan-lahan masukkan pula 1/2 adunan di atas lapisan koko tadi. Ayakkan lagi serbuk koko dan tuangkan baki adunan.
5) Bakar selama 45 minit atau hingga kek masak sepenuhnya. Keluarkan dari oven dan dengan segera terlangkupkan loyang chiffon bila kek sudah masak dan sejukkan sepenuhnya baru dikeluarkan dari loyang.
Labels:
Chiffon cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment