KEK PISANG

Saturday, January 2, 2016

CUCUR MANIS KEMBUNG








CUCUR MANIS KEMBUNG
sumber  :   citarasawan ; thanks...



Bahan-bahan :

   3  cawan  tepung gandum
   1  sudu teh  baking powder
   3  cawan  air panas  (air yang mendidih)
1/2  cawan  susu pekat manis
Secubit garam


Cara-cara :

1.  Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.  Adunan akan menjadi doh yang melekat ditangan.
2.  Biarkan adunan doh suam dahulu supaya senang di bulat-bulatkan.
3.  Basahkan tangan dengan air supaya tidak melekat, ambil doh mengikut saiz yang dikehendaki dan bulat-bulatkan.  Pastikan minyak betul-betul panas sebelum digoreng dengan api sederhana.
4.  Goreng di dalam minyak yang banyak, bila adunan timbul balik-balikkan dan goreng sehingga keperangan.  Angkat & toskan...

No comments:

Post a Comment