KEK PISANG

Saturday, January 2, 2016

AYAM MASAK MASAM MANIS








AYAM MASAK MASAM MANIS
sumber  :   citarasawan ; thanks...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam   -  dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan
Serbuk kunyit & garam
Minyak untuk menggoreng
2  labu  bawang besar  -  dipotong bulat
2  tangkai  cili merah  -  dihiris menyerong
2  biji  buah tomato  -  dipotong 4  (tambahan)
2  tangkai  daun bawang  -  dipotong  3 cm atau hirisan daun sup


Bahan Kisar & Tumis :

6  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
4  cm  halia


Bahan Perasa :

5  sudu besar  sos cili
5  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos plum  (saya tambah)
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ayam dipotong dan dibersihkan.  Gaul bersama garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng hingga masak.  Tos dan ketepikan seketika.

2.  Tumis bahan kisar hingga naik baunya.  Masukkan sos cili, sos tomato dan sos plum bersama sedikit air, biarkan seketika.

3.  Bila kuah telah mendidih, masukkan ayam goreng tadi bersama tomato, cili merah dan bawang besar.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.  Kacau hingga rata, taburkan hirisan daun bawang/daun sup.  Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment