KEK PISANG

Saturday, January 9, 2016

UDANG SAMBAL HIJAU








UDANG SAMBAL HIJAU
sumber  :   Majalah SAJI Jan. 2016...




Bahan-Bahan :

300  gm  udang sederhana besar  -  bersihkan
    4  tangkai  kacang panjang
    2  helai  daun limau purut
  60  ml   santan  (lebihkan jika inginkan masakan berkuah)
    1  labu  bawang besar  -  hiris bulat
Sedikit minyak masak
Garam & gula secukup rasa


Bahan Kisar :

4  tangkai  cili hijau
8  tangkai  cili padi
1  batang  serai
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Udang yang telah dibersihkan, digoreng beberapa minit sahaja dan diangkat.  Ketepikan.
2.  Tumis bahan kisar sehingga wangi.
3.  Kemudian masukkan santan dan kacau rata.  Bubuh daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
4.  Apabila tumisan kelihatan sudah masak sempurna, masukkan udang.
5.  Akhir sekali, masukkan kacang panjang dan gaul rata.  Masukkan hirisan bawang besar dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment