Saturday, January 9, 2016
UDANG SAMBAL HIJAU
UDANG SAMBAL HIJAU
sumber : Majalah SAJI Jan. 2016...
Bahan-Bahan :
300 gm udang sederhana besar - bersihkan
4 tangkai kacang panjang
2 helai daun limau purut
60 ml santan (lebihkan jika inginkan masakan berkuah)
1 labu bawang besar - hiris bulat
Sedikit minyak masak
Garam & gula secukup rasa
Bahan Kisar :
4 tangkai cili hijau
8 tangkai cili padi
1 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara Memasak :
1. Udang yang telah dibersihkan, digoreng beberapa minit sahaja dan diangkat. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan santan dan kacau rata. Bubuh daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
4. Apabila tumisan kelihatan sudah masak sempurna, masukkan udang.
5. Akhir sekali, masukkan kacang panjang dan gaul rata. Masukkan hirisan bawang besar dan boleh dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment