KEK PISANG

Friday, January 8, 2016

BREAD & BUTTER PUDDING









BREAD & BUTTER PUDDING
sumber  :    seleraputeri ; thanks....




Bahan-Bahan :

    1  bantal  Roti Perancis  -  dipotong dadu atau dihiris
500  ml   susu segar
250  gm  UHT Whipping Cream
250  gm  susu sejat @ susu cair
    4  keping  slice cheese  (saya guna jenama Kraft Cheddar)
    5  biji  telur gred B
140  gm  gula kastor
150  gm  butter
 1/2  cawan  Aprikot kering  -  dihiris atau buah-bahan kering lain ikut citarasa
 1/2  cawan  blackcurrant atau kismis kuning
 1/2  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

     Panaskan susu segar di dalam periuk.  (tidak perlu sampai mendidih sekadar panas saja).  Masukkan whipping cream, susu sejat, cheese dan esen vanilla.  Kacau sebati sehingga cheese tadi mencair.  Tutup api.  Di dalam bekas lain, campurkan gula dan telur.  Pukul sekadar sebati dengan whisk tangan.  Kemudian dengan perlahan-lahan tuangkan campuran susu yang telah dipanaskan tadi.  Kacau sebati.  Masukkan kepingan roti yang dipotong dadu tadi, blackcurrant dan aprikot kering, kacau rata.  Biarkan seketika supaya roti menyerap dalam campuran susu tadi.
     Griskan loyang berukuran 9 inci persegi/bulat dengan sedikit butter.  Tuangkan adunan ke dalam loyang.  Bakar secara "steam-bake" di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180'C selama 20-30 minit sehingga masak sepenuhnya.

Tips :   Enak dimakan bersama ice cream vanilla, sos salted caramel, whipped fresh cream dll...

No comments:

Post a Comment