KEK PISANG

Friday, January 1, 2016

MOIST ORANGE MOCHA BROWNIES









MOIST ORANGE MOCHA BROWNIES
sumber  :   yatiememories ; thanks...




Bahan A :

1  cawan  mentega cair/minyak
1  cawan  susu cair
2  cawan  gula perang
1  cawan  air panas
1  sudu teh  serbuk Nescafe dibancuh dengan sedikit air panas
3  sudu besar  Sunquick orange


Bahan B :  (Gaul rata dengan whisk)

1  sudu teh  esen vanilla
2  biji  telur gred B


Bahan C :  (Diayak bersama)

2  cawan  tepung gandum
1  cawan  serbuk koko
1  sudu teh  baking powder
1  sudu teh  soda bikarbonate


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2.  Lenserkan loyang 10x10x3 persegi dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas serap minyak.  Ketepikan.
3.  Kacau bahan A sehingga sebati.
4.  Masukkan bahan B dan gaul rata.
5.  Masukkan bahan C dan gaul sebati.
6.  Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45-50 minit sehingga masak sepenuhnya.
7.  Sejukkan dan hiaskan dengan krim/topping coklat.


Topping :

250  gm  coklat masakan  -  cincang
    1  sudu besar  mentega
    1  sudu teh  susu cair


Cara-cara :

     Panaskan coklat masakan secara double-boiler.  Bila cair tutup api dan masukkan mentega dan susu cair.  Kacau sebati.  Salut/tuangkan pada brownie dan hiaskan ikut citarasa.

No comments:

Post a Comment